HÍREINK
Naptár

 

Kedves Látogatónk!

 

Kérjük, mutassa meg ismerőseinek is

egyesületünk Internetes elérhetőségét!

 

www.dvbe.mlap.hu

 

Köszönjük!

A DOROGI KUTATÁSOK TAPASZTALATAIRÓL OROSHÁZÁN

Október 8-án – egy kétnapos konferencia vendégeként – Kovács Lajos címzetes iskolaigazgató, Dorog Város Barátai Egyesületének elnöke Orosházán mutatta be a mintegy 25 éves helytörténeti kutatások iskolai és egyesületi eredményeit. A konferencia témáját a szervezők így határozták meg: „A lokális identitáson át a nemzettudatig”.
Két éve Dorogon „Iskola és honismeret konferencia” keretében az Országos Honismereti Szövetség tagjai a helyszínen ismerkedtek meg a városvezetés és a Zrínyi iskola múltfeltáró és bemutató törekvéseit. Az orosházi konferencia szervezői ennek hatására döntöttek úgy, hogy a helyi városi, illetve Békés megyei intézmények programját segítő, ötletadó témaként részletes tájékoztatást kérnek a dorogiak munkásságáról.
A békési város iskoláinak helytörténetét, honismeretét gazdagító pedagógiai program segédleteként az elhangzott előadásokat – így a dorogi tapasztalatokat is – a közeljövőben kiadvány formájában is eljuttatják a résztvevőkhöz.


Magyar Kulturális Örökség Napja és Zene világnapja

 

Zsúfolásig telt az Intézmények házában a díszterem a Dorog Város Barátainak Egyesülete, a könyvtár és a zeneiskola közös rendezvényén. Sokaknak csak állóhely jutott, de így is kitartottak. Kovács Lajos helytörténeti kutató vetített képes előadással hívta fel figyelmünket Dorog művészeti életének első virágzó, 1924-1942 közötti korszakára. A középpontban Gáthy Zoltán építész munkássága állt, akinek ma is láthatók épületei városunkban, a kor neves művészeinek alkotásaival együtt: hiszen ők díszítették kezük munkájával ezeket az épületeket. Így az előadó kitért Haranghy Jenő iparművész, Edvi Illés Aladár festőművész, Mátrai Lajos szobrászművész, Magasi-Németh Gábor festőművész, Jeges Ernő festőművész, Beck Ötvös Fülöp érem-és szobrászművész életútjára, dorogi működésére. A művészekhez kapcsolódó anekdotákkal színezett előadáson közreműködtek az Erkel Ferenc zeneiskola tanárai is Bartók, Mozart és Bach művekkel.

 

Az összejövetelen elődeink hagyatékából újabb gyöngyszem került feldolgozásra. Itt vehették kezükbe az érdeklődők a Dorogi Füzetek 39. számát, Haranghy Jenő „állandó kiállításai” Dorogon címmel. A művész két különleges sorozatát ismerhetjük meg belőle részletesen: az egyik a művelődési ház színháztermében levő secco-sorozat, a másik a Szent József plébániatemplom üvegablakainak sora.Az eseményt megtisztelték jelenlétükkel Gáthy Zoltán fia és unokái is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Az örökös elnök köszöntése

 

Egyesületünk vezetősége és tagsága nevében Kovács Lajos elnök, Dankó József titkár, továbbá dr. Bartalos József és Szenczi János karácsony előestéjén köszöntötte dr. Csiffáry Nándor örökös elnököt otthonában. A jó hangulatú beszélgetésen a 22 éven át elnöki teendőket ellátó nyugalmazott főiskolai tanár részére tolmácsoltuk jókívánságainkat, s átadtuk az egyesület ajándékait.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dvbe.mlap.hu